maslatoszog banner

 

09N Besenyőitó szemétMaksa Maslatoszog Neagu Adrian Egy vicc jut eszembe a Besenyői-tó partján sétálva. A fuldokló kikiált a tóból: halászok, halászok!  És a partról jön a válasz: mi is, csak csendben!

 Ez a horgász vicc járt a fejemben, miközben sétálgattam a kihalt Besenyői-tó partján az irgalmatlan sok szemét között. Nagyon rég nem jártam arra, a tegnap kimentem valami vízinövényt faszolni a frissen készített kacsaúsztatóba, de a tömérdek szemét, ami ott a parton volt, letaglózott.

Valahogy nem tudom elfogadni az ilyet, mert ha azt írom, nem értem, akkor hazudok. Ilyen az emberiség, szemetel, és nem kell másra fogni, a brassói horgászokra meg a románokra, meg mit tudom én kire. Én egy kicsi székely faluba lakom, és ha kimegy az ember a falu szélére, ott is beleszalad a kedves honfitársaim kiürített szemetébe, pedig jár a kukás autó minden héten.

Ugorjunk vissza egy kicsit erre a tópartra. Ezt egyenesen szégyenletesnek tartom, mindegy hogy ki dobja el, de ha már van egy ilyen tó, ahol békeidőben horgásznak pénzért, azaz a horgásznak fizetni kell, meg sátoroznak, meg hasonlók, akkor Maksa önkormányzata vagy a tó üzemeltetője, ha van ilyen, miért nem kér 1 lejjel többet azért a jegyért, és fizessen meg valakit, hogy szedje össze azt a dzsuvát, ami ott van.

Ez szerintem irtózatosan nagy szégyen, pláné akkor, ha feszt itt verjük a mellüket, hogy így Székelyföld, meg amúgy Székelyföld. Mert a messziről jött ember nem azt fogja észrevenni, hanem a sok szemezett, ami mellett eltörpül a tó szépsége.

És nem kell ide a sok okosolás, hogy miért dobja el, meg hasonlóak, máshelyt is eldobják, de van személyzet, aki felszedi.

Ha nem jön ki a bevételből egy szemetes ember fizetése, nem lehet kigazdálkodni, akkor pályázni kéne, vagy az ottani bodegák is adhatnának egy két lejt az ügy érdekében, vagy talán az önkormányzat is, nem tudom. De azért vannak, hogy megoldják!

Ha tó üzemeltetőjének nem szúr szemet, akkor a tulajdonos önkormányzat kéne rákényszerítse, vagy megoldásokat tálaljon.

De mennyivel könnyebb semmit sem tenni, hadd menjen a paraszt a bokáig érő szemétben, csak fizesse ki a napi jegyet, meg éjjel nehogy horgászon, mert az lopás, ilyen táblák kihelyezésére azért volt eszük, meg pénzük is.

Hasonló jelenséggel találkoztam vagy 10 éve a Szent Anna-tónál is, ott ugyan összeszedte a szemelőt levő szemetet a személyzet, de ha bementél egy kicsit az erdőbe, ott is volt gond épp elég.

maslatoszog logo

2020 © maslatoszog.info

Webfejlesztés: Digital Studio