maslatoszog banner
Torocko Foto Neagu Adrian 2021 33 A kirándulás 

 Én pénteken és hétfőn nem voltam iskolában, mert Torockón voltunk. Torockót két csodálatos hegy veszi közre: a Székelykő   és egy másik hegy, amit csak úgy ismerek, hogy a kilátó.

 Én, apa és a kistestvérem, Zsombi, kimentünk a kilátóra, amíg anya táborban volt. A kilátóról hoztunk kövirózsát. Fentről   láttunk mezőket és egy csomó fát. Aztán két nap múlva hazajöttünk Torockóról egy hosszú és fárasztó úton.   Máthé Luca 10 éves

 

 

Edofule szekelyruha foto neagu adrian2021 33 Egy tavaszi napon, abban az évben mikor a vírus nyakon csapta a világot, elmentünk Barótra a szülővárosomban beoltatni magunkat. És hogy összekössük a kellemest a hasznossal, oltás után lementünk Erdőfülére a Motolla Kézműves Ház műhelyében Luca lányunknak székelyruhát venni. Amíg Csog Jolán és csapata Lucusra szabta a ruhát, én fotózgattam, Luca meg szőtt is egy kicsit. Nos hát így készül a székelyruha Erdőfülében... Menjenek és vegyenek! Segítsük át ezt a kis, szorgos csapatot ezen a pandemiás, nehéz helyzeten.

 

 

 

Nagykohavas Neagu Adria Piatra Mare 14A tegnap megjártuk magunkat a Nagykőhavason, a Hétlétránál, ami le volt zárva, de rábeszéléssel sikerült átjutnunk a kapun. Abszolút indokolatlanul van lezárva most, egy cseppet sem jeges , az emberke be is vallotta, hogy nem gyűjti meg a baját a sok bukaresti turistával.

 Meglepő módon sok ember volt a havason télen, ami 1989 után nem volt divat, ugyanis ahogy felszabadultak a határok az emberek eltűntek a hegyekből. Biztosan a mostani COVID-19 miatti határzárak varázsolták vissza az emberket a havasokra. Lefele a Medve hasadékon jöttünk. Ami megfigyelhető, a globális felmelegedésnek köszönhetően alig van hó, és az is olvad, az ember lába alatt havas latyak van nagyrészt az ösvényeken.

 

 

Vargyas szros Orban Balazs barlang almasi barlang 22Körülbelül negyven éve járok a szorosba. Mondhatom, hogy elég jól ismerem. 20 éve minden január elején megyünk egy elég stabil társassággal.  Ami feltűnt  az utolsó 20 évben, hogy megszaporodott a turista. Valamelyik nyáron alig kaptunk egy talpalatnyi helyet, hogy felhúzzuk a sátrat. Ami szintén szembetűnő az az, hogy egyre kevesebb a hó télen ott is, és egyre később jön. Az idén is alig volt egy 5-10 centis hótakaró. Lehet, össze kéne szedjem a sokévi téli fotókat és bemutassam itt. De addig is itt a vasárnapi kiruccanásunk.

 

 

 

StAnna to januar2 2021 Neagu AdrianEgy szép meleg januári napon mikor a hőmérő úgy 17 °C fokot mutatott, a gyerekeimmel kimentünk a Szent Anna-tóhoz. Nem is lenne ebben semmi, ha ez a tó valahol Afrikában lakna, és nem a mi Szent Anna-tavunk lenne itt Erdélyben.

Január másodikán kimentünk a tóhoz, sokszor tettem ilyet az elmúlt egynehány évtizedben, de még ilyen meleg soha nem volt ilyenkor. Még soha nem láttam a tavat januárban csak félig befagyva, egy nagyon vékony jégtakaróval.

 


  aprilisi 1 1200 uto gusti Neagu Adrian 2Hogy mibe nem botlik bele az ember archiválás közben :)

 

 

 

 

 

 

 

Névtelen Kepek a multbol maslatoszog neagu Adrian Szazadelei fotokEgy pár napja próbálom rendszerezni a régi fotóimat. Vettem egy jó szkennert, és ahogy turkálok a dolgaim közt, a kezembe kerül egy régi üvegnegativokat tartalmazó doboz, amit anno bő 30 éve Andrássy Attila barátommal szedtünk össze a padlásukon.

Akkortájt vették a házat és felnéztünk a padlásra. Ott találtuk a kémény mellett, nagyon sok volt, össze voltak törve, ami épp volt, azt elhoztam. Vajon kik lehetnek rajta? A ház régi lakói, vagy fényképészé lehetett a ház régebben, semmit nem tudni, a Puskás Tivadar utcában, ahol találtuk, nem tudok régi fotóműhelyről.

Miközben ezen töprengek, több dolog is jár a fejemben. Az egyik Földenyi F. Lászlónak egy esszés kötetének címe, „Egy ​fénykép Berlinből" ami nem akar kiesni, valamiért beragadt, nem sok köze van ehhez . A másik pedig, vajon a most gyártott napi több millió képet is nézegeti majd valaki százegynéhány év múlva, vagy már annyi lesz belőlük, hogy a kutyát sem érdekli? Érdekes, mert minden kép egy időutazás ha úgy tetszik, egy kiragadt idődarab a múltból. Vajon kik lehetnek a képeken? Milyen lehetett a múltszázad elején az életük Sepsiszentgyörgyön?

 Székely Autonómia Napja 

Perkő 2020 Székelyföld autonómia napja őrtüz szekelyföld Neagu Adrian 9

 

 

bucsecs1Bucsecs 2020 Neagu Adrian

img614 másolat

img763Quimby, 2006

Mivelhogy az idén úgysem voltak Szent György Napok, és én itt épp szkennelem a múltat.

Íme, egy kis nosztalgia!

 

 

 

IMG 88k24Mikor a fényképész karanténban, és a lányának van két récéje.  

IMG 8757Neagu Adrián Szárazpatak Karantén 2020Felmászik a háztetőre családostól. Kimegy a ház melletti dombra, belefut a szemétdombba, pedig kicsi falú ez a Szárazpatak, de nem is lenne igazi, ha nem lenne üres sörös doboz kupac rögtön az utca végén.

Mercedes Benz Múzeum Mercedes Benz Museum Stuttgart Neagu Adrian Egy 2006-ban átadott modern épület, szinte minden benne van, amit legyártott valaha a Mercedes-Benz. Ha van nálad elégendő pénz, mikor kijössz, akár vehetsz is egy autót, ugyanis a kijárat a bemutatótermen is keresztül visz.

A jegyek ára 10 euró, 14 éves korig ingyenes.

IMG 4228Halpiacok Portugáliában Mercados de peixe em Portugal Neagu Adrian Nekem „középföldinek” nagyon érdekes volt, meg sajnáltam is a helyenként még élő állatokat, de aki arra jár, annak szerintem kötelező bemenni.

Gorogorszagi meteorak Neagu Adrian 2008 17 Görögországi Meteorák-Μετέωρα  

 lisszabon ocska piac mercado de santa clara neagu adrian 2019 11Lisszaboni ócskapiac-Mercado de Santa Clara, 2019.

Hagia Szophia – Ayasofya | Törökország, Isztambul, 2009Hagia Szophia – Ayasofya
Törökország, Isztambul, 2009

maslatoszog logo

2020 © maslatoszog.info

Webfejlesztés: Digital Studio