maslatoszog banner

Hát ilyen nincs - Pék vagy nem pék a 21.-dik századi DitróbanPék vagy nem pék a 21. századi Ditróban

Olvasom mindenütt, de abszolút mindenütt, hogy mi es történt minap Ditróba a két vendégmunkásként odaérkezett ázsiai pék miatt. Sok mindent látok a sajtóban. Hogy  a vállakózó nem fizeti meg az embereit, és rosszul bánik velük, azért nincs helyi ember, hogy minek ide migráncs, meg hogy a helyzet ennél vagy annál sokkal bonyolultabb, mint ahogy elképzeljük... Azaz mi hülye parasztok nem érthetjük ezt meg, meg hogy a ditrói értelmiség ide meg oda.

Csak egyet nem láttam sehol, vagy ha igen, akkor az elkerülte a figyelmem. Azaz hogy ehhez hogyan viszonyultak a helyi hatóságok, mert engem ez az ami zavar  ebben nagy zűrzavaros mostani történetben, beleértve a nemrég lezajlott úzvölgyi temetői ügyet is.

Hogyan történhet meg a 21. században egy székelyföldi településen, hogy egy kicsi pap „boszorkány égetésre” buzdítja a hívőket a Facebookon, a templomba  és nem történik semmi. Ez az ügy már egy pár napos, hogyan nem sikerült a katolikus egyháznak lépni, a polgármesternek a helyi rendőrségnek?

Olvasok ilyet, hogy megelőzés meg felhomályosodást kell tartani. Azt azért nem árt tudni, hogy a megelőzés, benne van a szóban, az a megelőzésről szól. Itt ezt már nem lehet megelőzni, ezt kezelni kellett volna. Aki pedig nem akar felhomályosodni, azt nagyon nehéz meggyőzni, pláne úgy, hogy a magyar média egyfolytában mingráncsol, és a székely milyen, azt nézi, mert legalább magyarul van. Mindegy, hogy semmi köze hozzá, meg nem is nagyon érti, de az Ő nyelvén lökik.

Na, de most térjünk csak vissza egy kicsit az tényekhez, mert a végén én sem fogom tudni mit is akartam.

Tény 1. Megalakult e két szerencsétlen ellen egy Facebook csoport, ahol nagyon sokan kiakarták nyírnyi őket. Tény az is, hogy a szóban forgó nagy katolikus kicsi pap is egyik oszlopos tagja ennek a csoportnak. Csak azt nem látom, hogy hogyan lépett ez ellen a rendőrség, mert ez ellen lépni tud, és szerintem lépnie kellet volna, ha jól végzi a dolgát. Ha te megszeretnél lincselni egy rendőrt és ezt taglalod egy közösségi oldalon, szerintem másnap már külön zárkában csücsülnél valahol. Valaki azt írta nekem, hogy az nem a rendőrség dolga, én tényleg nagyon szeretem meg adok is véleményére, de szerintem, addig amíg a mi adónkból ők kell fenntartsák a rendet, igen is az ők dolguk.

Tény 2. A tegnap a kicsi pap a ditrói templomban kifakadt. Hol van a katolikus egyház (???), hogy megengedi ezt a 21. századba, hogy jön egy rongyos segédpap, hogy ilyet tegyen, és miért tűrik ezt el neki?

Tény 3. A polgármester meg hárít, hogy majd itt meg ott, a népszavazásról lemondtak, mert valaki azt megsúgta neki, hogy az törvényellenes lehet ebben az ügyben. Szerintem a polgármester azért polgármester, hogy kezelje ezeket a dolgokat, azért van megválasztva, és fizetését is azért kapja. Ha ilyen helyzet van, akkor igenis legyen konkrét elképzelése! Nem az, hogy majd szombaton a megbeszéljük, a nem tudom milyen gyűlésen, és hogy hátha vállalkozó jobb belátásra tér. Egyáltalán, hogyan lehet engedélyezni ilyen gyűlést vagy mit?

Miért kéne a vállalkozó ilyen vagy olyan belátásra térjen? Én nem ismerem a vállakózót, nem tudom, hogy fizeti meg, hogy bánik vagy nem bánik az emberivel. De az biztos, hogy nagyon nehéz megbízható munkaerőt találni, ezt tapasztalatból írom. Meg a másik az, hogy nem Ő a polgármester, a rendőrség,  se  a katolikus egyház. Pontosabban nem Ő kell kezelje ezt. 

Mint vállalkozó, szerintem, azt alkalmaz, akit jónak lát, és azok akik ezért meg azért nem vállalták el az általa felkínált melót, azok pedig szintén .....

Miért is írom én le ezeket? Talán azért, mert zavar, talán azért, mert nem értek egyet. De legfőképp azért, mert mi van, ha egy ilyen eset után elfajulnak a dolgok, és valakinek baja esik? Nem muszáj az ázsiai pékmester legyen, ezek szerin bárkivel előfordulhat ez bármikor. Ha az általunk megválasztott polgármesterek, a mi pénzünkből fizetett rendőrök, soha nem tesznek semmit.  Nem csak ebben az ügyben, úgy látom ez elégé általános kezd lenni ez itt Romániában. És ha baj van, mindenki másra mutogat, de felelős soha nincs. Mindig a „pékmester” szívja meg,  a hatóság soha, holott megelőzhette volna, mert neki megvannak rá az eszközei.

A legnagyobb gond, hogy az ilyen megmozdulások általában nem spontánok, 99,9%-át gerjeszti(k) valaki(k), vagy politikai tőke kovácsolásából vagy másért. Ilyen nincs, hogy reggel felkel két ditrói ember és azon töri a fejét, hogy hogyan irtsunk ki két péket, ha nem korbácsolja fel az érzelmeit valaki, akkor tesz rá, hogy ki dolgozik a pékségbe. Hisz neki megy a busza Németországba holnap, ugyanis dolgozni kell, el kell tartani a családot. Ugyan úgy a dormányfalvi polgármestert sem hiszem, hogy felkelt egy reggel, és azt mondta, na, menjek sze ki ide temetőbe, és csináljak sze egy kis balhét! 

Minkét esetben a hatóságok, a politikusok inkompetenciája, rosszindulata és felelősségének hiánya borítékolható, szerintem.

És a közmédia vagy köz nélküli média felelőssége sem elhanyagolható.  


 

Végignéztem a szinte 2,5 órás ditrói gyűlést. Hát nem tudom, sírjak vagy nevessek. Nem is szívesen tettem, de ha már megfogalmaztam az üggyel kapcsoltban egy véleményt, gondoltam, úgy tisztességes, ha meghallgatva mindenkit, fejezem be a mondókámat. Önszintén, nem csalódtam, az lett, amit megjósoltam.

Abszolút minden hivatalos személy hárított, kiélezték a beszédet a pékségre, hogy hogyan viszonyul az emberekhez. A polgármester hárított, hogy ö csak egy közvetítő, meg ilyesmi, még sírt is egyet az elején.

Kérdem én, hogy ha polgármester annyi év alatt, hogy nem tudott eddig semmit erről, mert nekem mind kívülálló elég nagy problémának tűnt a községen belül.
Azok az emberek akikkel rosszul bánt a vállakózó, miért nem fordultak a hatóságokhoz?

Tehát magyarul a gyűlés mindenről szólt, csak arról nem, amiért kiindult a buli, a két ázsiai pékről. Illetve meg voltak említve, félszólalásokban, amelyiknek szinte mindig az lett a vége, hogy nem vagyunk mi rasszisták, de az a két ember nincs itt mit keressen. Vagy mindenki jó, de az ember fehér és leginkább ditrói.
De nem térnék ki erre, mert én a hatóságok hozzáállásával nem voltam és most sem vagyok elégedett.

Hogy mi jött le nekem ebből röviden.
1. A polgármester úgy tett, mintha Ő csak egy semleges közvetítő lenne a cég és a falu közt, tehát hárított.
2. A segéd pap, aki miatt kiindult a dolog, és szerintem, aki a legnagyobb hibás ebben a történetbe, az is a cég és falu közti viszonyról hablatyolt, azt egy szóval sem mondta, hogy bocsánat, nem akartam, Istenem.

És a rasszista megnyilvánulásairól sem esett egy árva szó sem.

Még egyszer kérdem én, mi köze ehhez a papnak egyáltalán, és ha már felbolygatott egy fél falut, akkor vegye a fáradságot, és kérjen bocsánatot. De hát könnyebb gyorsan átterelni a problémát a cég és falú közti viszonyra. Minthogy beismerni, hogy tévedtem. Ezek szerint Ő még most is úgy gondolja, ahogy az eddig, hogy helyesen cselekedet, hogy szinte lincselésre buzdította a fél a falut, két szerencsétlen pék ellen, mert ebből idült ki a cirkusz, nem abból amit itt összehablatyoltak a végén. És még ő fogalmaz meg petíciót a cég ellen, hogy mit kér a nép a cégtől! Tényleg megáll az eszem...

A demokrácia nem erről szól, kedves uram!

Ha gondjai vannak valakinek egy céggel, azt azzal kell tisztáznia. Ha nem meri, akkor elmegy az ombudsmanhoz, de ha ne adj Isten véletlenül a paphoz fordul, akkor a papnak nem tiszte beavatkozni ebbe, de ha jóhiszemű akar lenni, akkor elmegy a polgármesterhez, vagy más illetékesekhez, és szól, hogy orvosolják a problémát, neki semmi, de semmi köze ehhez.

De itt nem erről volt szó, hanem arról, hogy rasszizmusra buzdított, és most hárít.

3. A katolikus egyház elhatárolódott tőle, de véleményem szerin ez túl kevés, én simán kirúgnám, mert amit tett az a bűncselekmény határát súrolja. Most meg petíciókat írogat.

4. A rendőrség pediglen szintem nem szolt egy árva szót sem, most ott voltak nagy erőkkel, de azelőtt?

5. A politikum a megszokott, kiáll oda az RMDSZ képviselője és az mondja, együtt kell képviseljük az ügyet, egyet kell mondjunk, de abba nehogy belekeverjük a politikát. Meg ilyen kérdések hangzottak el, hogy ki hívta a sajtót, ki verte nagydobra? Hát a segéd pap, kedveseim, mert én is az idióta Facebook csoportjából kaptam az első értesítéseim, hogy milyen egy emberszerető pap.

Bebizonyosodott az is, hogy mennyire köze van ennek a magyar médiához. Sokszor, nem egyszer hangzott el a gyűlésben, hogy hát láttuk a TV-ben, hogy mit csinálnak nyugaton ezek a migránsok!

A kedves segéd pap ki kellett volna álljon, és bocsánatot kérjen, nem pedig egy cégre és a sajtóra hárítsa az általa okozott problémát.
A cég, hát igen, arról nem nagyon tudok semmit, de nem is erről szólt az írásom, ha meg igaz, amit mondtak, akkor gondolom, hogy ők is levonták a tanulságot ebből.

És megint a két pék issza meg a levét, ugyanis a cég a békéért azt ígérte a „kedves” összegyűlteknek, hogy kiveszi a termelésből őket és áthelyezi máshova, és hogy nem fognak Ditróban lakni.

Van sapkád, nincs sapkád, nyuszi, című fejezet a vendégszeretetről.

Röviden a gyűlésről a véleményem: nem oldott meg semmit!

De viszont okot adott a román nacionalista sajtónak, hogy belekezdjen egy fröcskölődő magyarellenes kampányba újra, már tele van vele minden.

 

maslatoszog logo

2020 © maslatoszog.info

Webfejlesztés: Digital Studio